Ministrul Mediului Tanczos Barna a venit cu o veste bună pentru mulți români. El a anunțat că aplicaţia destinată programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar putea fi deschisă la sfârşitul lunii curente. Prin accesarea acestui program, solicitanții ar putea să primească, 20.000 de lei de la stat. 

Program sunt producerea energiei verzi și reducerea emisiilor de carbon 

Ministrul Mediului a declarat că scopurile principale ale acestui program sunt producerea energiei verzi și reducerea emisiilor de carbon, iar programul fotovoltaice pentru români este cel mai așteptat. 

„Atât din perspectiva producerii energiei verzi, cât şi din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante. Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon.(…) Bugetul aprobat astăzi de Guvern, pentru anul 2023, al Administraţiei Fondului pentru Mediu vizează foarte multe programe. Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a declarat după ședința de Guvern, Tanczos Barna, scrie click.ro. 

Panourile fotovoltaice 

Trebuie spus că ceastă sumă va putea fi utilizată doar pentru instalarea panourilor solare. 

Ministrul Mediului a mai spus că bugetul de două miliarde de lei este destinat persoanele fizice, dar anul acesta a deschis posibilitatea finanţării şi pentru ONG-uri şi unităţi de cult. Spre exemplu, pentru acelea care oferă servicii sociale, acele entităţi care, de exemplu, oferă serviciile sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative. 

„Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, în această primă fază, urmând să completăm bugetul la rectificare”, a conchis Barna. 

 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentLegalizarea canabisului medical, din nou pe masa parlamentarilor. Ce șanse sunt să treacă proiectul
Articolul următorNicolae Ciucă, mesaj cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni: “Maghiarii din România aduc plusvaloare societății noastre”