Vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat că termenul pentru reforma pensiilor speciale este sfârșitul lunii martie. Președintele UDMR susține că este „exclus” ca pensia să fie mai mare decât salariul, criticând ieșirea la pensie a magistraților sub 50 de ani.

Până la sfârşitul lunii martie va exista o formă finală a legii pensiilor speciale, aceasta urmând să fie una corectă, echilibrată şi constituţională, a anunţat luni vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

„Eu nu văd o problemă la tranșa a doua (din PNRR) și cu pensiile speciale. Cred că până la finalul lunii martie vom avea o formă finală a legii. Avem un grup de lucru, și de la noi sunt doi specialiștim și de la celelalte partidele, vor veni în coaliție și, pe baza raportului Băncii Mondiale și pe baza direcției date de coaliție, sunt convins că lucrurile până la termenul asumat de România vor fi rezolvate. N-o să facem un lucru care nu corespunde principiilor din Constituţie”, a declarat Kelemen Hunor, luni seară, la B1 TV.

Președintele UDMR a precizat că este de partea principiului contributivităţii, criticând ieșirea la pensie la vârsta de 50 de ani.

„Eu plec de fiecare dată de la un principiu sănătos – contributivitate şi după aceea, sigur, poţi să mergi pe diferite variante dacă pentru cei care sunt în serviciul public vrei să dai ceva în plus.

Aici avem o problemă: nu poate să fie pensia mai mare decât salariul. Este exclus! Din punctul meu de vedere, nu este bine să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti pensie de serviciu. Poţi să primeşti pensie de serviciu dacă ai ieşit mai devreme la pensie, dar după ce ajungi la vârsta de pensionare normală sau valabilă pentru toată lumea. Și eu pot să ies la 60 de ani dacă am anii corespunzători, dar primesc o penalizare până la 65 de ani. Asta trebuie să fie valabil și pentru judecători, procurori, polițiști și pentru toți cei care pot acum să se pensioneze. (…) Asta trebuie să fie valabil şi pentru judecători, şi pentru procurori, şi pentru poliţişti şi pentru toţi cei care pot în acest moment să se pensioneze mai repede”, a explicat vicepremierul.

 „Trebuie să recunoaștem că sunt segmente profesionale din societate care au o capacitate de presiune foarte mare, vrei, nu vrei, că s-au creat din ’97-’98 pentru ei niște beneficii mult… mult… mai solide decât ar fi trebuit spunând: ”independența justiției….”. Da, independența magistraților e un lucru la care trebuie să ținem cu toții, dar trebuie să vezi că și un neurochirurg are presiune și nu iese la pensie la 50 de ani. Nu cred că pe un procuror sau judecător vine o presiune mai mare decât pe un neurochirurg. Și învățătorii care lucrează pentru viitor sau nu lucrează pentru viitor trebuie pătiți, că soarta noastră e în mâna lor. Eu nu văd de ce trebuie să acceptăm această pensionare anticipată la 50 de ani. OK, poate nu la 65 de ani, poate la 60, dar de ce la 50? Experiența lor e absolut necesară pentru societate”, a mai spus Kelemen Hunor.

„În acest moment specialiştii discută, vom vedea soluţia, dar oricum va fi o soluţie constituţională, perfect constituţională şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă toată lumea. (…) Nu ne dorim o lege care după aceea pică la CCR. Nu ne putem juca cu acest subiect, şi nu numai din cauza banilor europeni”, a mai anunțat vicepremierul Kelemen Hunor, adăugând că „dorinţa noastră este să găsim o soluţie corectă, echilibrată şi constituţională, că nimeni nu doreşte să pice la CCR, fiindcă atunci o luăm de la capăt”.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentSe pregătesc remanieri în Guvern – Negocieri dure – Ce li se reproșează miniștrilor
Articolul următorLegalizarea canabisului medical, din nou pe masa parlamentarilor. Ce șanse sunt să treacă proiectul