Senatorul UDMR Covasna, Fejér László-Ödon, solicită reprezentanţilor Ministerului Mediului să acorde derogare pentru recoltarea preventivă a 520 de urşi, motivând că că aceste animale, care s-au înmulţit foarte mult, pun în pericol vieţile oamenilor şi provoacă numeroase pagube materiale, informează Hotnews.ro.

Într-o interpelare adresată ministrului Mediului, Fejér László-Ödon menţionează că proiectul Ordinului pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi prevenţie în cazul speciilor de urs şi lup prevede derogări pentru recoltarea unui număr mic de animale şi nu detaliază măsura prevenţiei, care este foarte importantă pentru limitarea pagubelor.
 
“Ministerul Mediului a propus spre dezbatere publică în data de 28 aprilie proiectul Ordinului pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi prevenţie în cazul speciilor de urs şi lup, în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante, care nu este altceva decât un amestec de elemente fără niciun fel de logică şi legătură cu situaţia reală. Toată această construcţie este pentru a demonstra faptul că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi-ar fi îndeplinit obligaţia legală prevăzută în Legea 407/2006 cu ultimele modificări, privitor la aprobarea nivelurilor de prevenţie pentru aceste specii, până la 15 mai, iar neîndeplinirea acestei obligaţii este infracţiune potrivit aceleiaşi legi. Astfel, proiectul de ordin prevede la Art. 2 alin (1) ca numărul maxim de derogări aprobate de autoritate până în primăvara anului viitor să fie de 140 de exemplare de urşi bruni şi 90 de exemplare de lupi. Toate specificaţiile Art. 3 detaliază tot măsura intervenţiei, nicidecum măsura prevenţiei. Tot aşa şi în trecut am avut numai intervenţii, prevenţiile lipsind cu desăvârşire. Atât Ordinul Ministerului Mediului nr. 1169/2017, cât şi Ordinul Ministerului Mediului nr. 724/19.07.2019 au fost de tip intervenţie cu caracter reactiv şi nu preventiv”, menţionează senatorul UDMR în respectiva interpelare.
 
Invocând Legea 407, care prevede că nivelul prevenţiei se aprobă până cel târziu pe data de 15 mai a fiecărui an, senatorul UDMR concluzionează că este inacceptabilă comasarea cotei de intervenţie şi cu cea de prevenţie într-un singur ordin şi cere emiterea de ordine distincte pentru cele două acţiuni.
 
“Mărimea optimă a populaţiei de urs brun, din punct de vedere ecologic, social şi economic, este de aproximativ 4.000 de exemplare, iar habitatele specifice ocupă o suprafaţă de aproximativ 69.000 kilometri pătraţi. Nivelul maxim şi modul de intervenţie în populaţia de urs brun prin vânătoare în zona de management durabil se determină în urma studiilor anuale bazate pe monitorizări permanente/anuale la nivel naţional, bazate pe datele primare de prezenţă colectate de pe fondurile cinegetic. Domnule ministru, cerem emiterea unui nou ordin pentru un nivel maxim de prevenţie, stabilită până la nivelul sporului natural, care se repartizează pe judeţe şi gestionări de pe fondurilor cinegetice. Printr-un simplu calcul, conform unor studii, în România există un număr de 6.500 de exemplare de urşi, care este mult peste nivelul optim, iar din acest motiv este necesar să acordaţi derogări la prevenţie pentru sporul natural de 8% , adică pentru 520 de exemplare”, se mai arată în documentul citat.
 
Articolul precedentPSD, Pro România, ALDE și UDMR anunță înfiinţarea Comisiei comune de anchetă a Parlamentului pentru Operaţiunea Sparanghelul
Articolul următorLegea Poliției Române, modificată: șeful IGPR, numit de ministrul de Interne, și nu de premier