“Am depus un amendament la OUG nr. 145/2020, prin care doresc să vin în ajutorul mediului privat. Mai mulţi antreprenori s-au confruntat cu o situaţie neplăcută în sensul că deşi şi-au plătit contribuţiile către stat şi plăţile în cazul concediilor medicale către angajat, statul, prin CAS, trebuia să îi restituie banii cu care îi este dator angajatorului, însă aceste plăţi nu s-au efectuat în timpul prevăzut de lege, care este de 60 de zile. De doi ani s-au introdus două cuvinte care schimbă esenţa legii, adică (concediile medicale, n.r.) se plătesc în 60 de zile, în limita posibilităţilor financiare. Aşa că nu sunt bani, iar oamenii aşteaptă. Sunt situaţii concrete, unei societăţi statul îi datorează 350.000 lei de mai bine de un an. În acest condiţii de criză, antreprenorii au nevoie de bani ca să plătească salarii, contribuţii, rate etc. Prin acest amendament doresc să găsesc un leac la această situaţie şi eu am propus ca aceste datorii să fie compensate”, a declarat Kolcsar Karoly, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
Deputatul a arătat că prin propunerea sa doreşte ca angajatorul, care trebuie să plătească CAS la stat în fiecare lună, să nu mai achite această sumă până la momentul în care datoria este acoperită.
“Propunerea mea este în sensul că, până în data de 25 a lunii, angajatorul trebuie să plătească către stat toate contribuţiile şi în cazul în care CAS sau alte instituţii ale statului îi datorează bani angajatorului, acesta să nu mai plătească acest datorii până când această datorie nu se lichidează. Se uzează de acest lucru ca şi la TVA care se compensează. Este o compensare şi în acest fel nu vom avea niciun impact bugetar major asupra bugetului de stat, fiindcă nu cer ca acei bani să fie plătiţi într-un termen scurt, ci prin compensare. Nu văd o problemă să nu votăm acest amendament”, a arătat parlamentarul de Mureş.
Kolcsar Karoly a făcut referire la proiectul de lege privind aprobarea OUG/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru abrogarea unor prevederi legale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.
Sursa: Realitatea Din UDMR