Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, președinte al UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a reacționat la hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție de a anula amenda în valoare de 5.000 de lei pe care președintele României a primit-o de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în 2020. Antal Árpád spune că această decizie arată clar că în România „există oameni mai presus de lege”.

„Această evoluție dovedește că în România există oameni care sunt mai presus de lege și de bunul simț și care pot instiga împotriva unei comunități etnice, și anume cea maghiară. Cinismul profund de care a dat dovadă președintele Iohannis în raport cu maghiarii este total inacceptabil pentru noi și continuăm să credem că ar trebui să își ceară scuze maghiarilor pentru acuzațiile absurde la adresa noastră și pentru că și-a bătut joc de limba noastră. Dar vedem și înțelegem că a fost spălat, ca să spunem așa, de către organele competente ale statului, după ce a fost deranjat de faptul că s-a demonstrat că a incitat împotriva comunității noastre. Opinia și poziția noastră în această privință nu s-au schimbat”, a scris primarul, pe contul său de Facebook.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis vineri cererea preşedintelui Klaus Iohannis de anulare a amenzii de 5.000 de lei primită în mai 2020 de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma unor declaraţii – „Jo napot kivanok, PSD” –  pe care le-a făcut privind un proiect de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc.  Iniţial, Curtea de Apel Bucureşti a respins în ianuarie 2021 solicitarea preşedintelui, însă Instanţa supremă a admis recursul lui Iohannis şi a anulat decizia CNCD.

“Admite recursul declarat de recurentul – reclamant preşedintele României Klaus Werner Iohannis – prin Administraţia Prezidenţială împotriva sentinţei nr. 100 din 29 ianuarie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare, admite acţiunea. Anulează Hotărârea Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării nr.443/20.05.2020. Definitivă”, se arată în hotărârea instanţei.

Pe 20 mai 2020, preşedintele Klaus Iohannis a fost sancţionat de Colegiul director al CNCD cu o amendă de 5.000 lei pentru discriminare şi încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională. În aceeaşi zi, președintele a anunţat că va contesta în instanţă decizia CNCD, considerând că hotărârea prin care a fost sancţionat este una “profund politică”. Klaus Iohannis a fost sancţionat pentru declaraţiile făcute în contextul adoptării tacite de Camera Deputaţilor a proiectului legat de autonomia Ţinutului Secuiesc.

Pe 29 aprilie 2020, Klaus Iohannis declara: ”Jo napot kivanok, PSD’ (‘Vă doresc o zi bună, PSD’). Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi, ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu!) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până când sunt eu preşedintele României, o astfel de lege nu va exista”.

Potrivit CNCD, declaraţia lui Iohannis reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G.137/2000.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentKelemen Hunor i-a cerut premierului maghiar, Viktor Orban, să sprijine România în procesul de aderare la Schengen
Articolul următorDosar penal pe numele ministrului Sportului! Eduard Novak ar fi provocat un accident cu mașina instituției