Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Mihai Şora a reprezentat spiritul european de toleranţă şi umanism atunci când unul dintre profesorii săi de la Universitate s-a orientat către fascism, dar şi când şefii săi au promovat stalinismul extremist în România.

“De-a lungul timpului, am avut ocazia să mă întâlnesc cu mulţi oameni inteligenţi şi cu alţii foarte înţelepţi, dar, cu siguranţă, cu nimeni care să fie asemenea lui, în care toate acestea s-au îmbinat cu o răbdare infinită şi bună dispoziţie. Mihai Şora a reprezentat spiritul european de toleranţă şi umanism atunci când unul dintre profesorii săi de la Universitate s-a orientat către fascism, dar şi când şefii săi au promovat stalinismul extremist în România. După căderea regimului comunist a fost chiar şi ministru, dar numai până când, în urma Mineriadei, s-a convins că au supravieţuit nu doar cadrele de altădată, ci şi reflexele fostului regim. Apoi a trăit şi a creat mai bine de trei decenii, proclamând, cu înţelepciune şi seninătate, că această ţară poate deveni mai bună decât este. Sincere condoleanţe familiei”, a scris duminică Kelemen Hunor pe Facebook.

Anunţul a fost făcut de soţia sa pe pagina de Facebook a acestuia.

“Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumuseţea însăşi, credinţa, nădejdea şi dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Şi niciodată nu-ţi voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe şinele destinului meu şi m-ai legat ireversibil şi armonios de al tău, cu o graţie de care numai tu erai capabil şi pe care nu mulţi pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima. Încă nu ştiu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veşnic – nu numai în Rai, unde, negreşit, tu vei sta, ci şi pe punctul acesta albastru, boţul de apă şi humă care pluteşte în spaţiu şi pe care opt miliarde de alte făpturi omeneşti – dar niciuna ca tine – convieţuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori îşi sunt – unele, altora – sprijin. E frig fără tine, iubitule” – este mesajul postat, sâmbătă, pe reţeaua de socializare.

Filosoful şi eseistul Mihai Şora s-a născut pe 7 noiembrie 1916.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentMinistrul Mediului despre scandalul Bîstroe: „Lucrările nu au fost comunicate părtii române”
Articolul următorMinistrul Dezvoltării Cseke Attila a semnat marți 80 de noi contracte, cu finanțare din PNRR