Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă, marţi seară, că deşertificarea reprezintă un risc pentru România, mai ales în zona de sud. Strategia Naţională pentru Prevenirea şi Combaterea Deşertificării şi Degradării Terenurilor va fi gata până în septembrie, iar, între timp, specialiştii au stabilit 55 de măsuri pentru domeniul agriculturii, domeniul forestier şi al apelor.

„Deşertificarea reprezintă un risc pentru România. Mai ales în sudul ţării, unde au dispărut pădurile acum multe decenii, vedem cum terenurile se degradează şi nu mai pot fi integrate în circuitul agricol. Este nevoie de intervenţie serioasă, investiţii, programe naţionale şi o strategie clară pe baza căruia să armonizăm politicile publice din acest domeniu”, a scris, marţi seară, pe Facebook, ministrul Mediului.

Tanczos Barna anunţă că specialiştii lucrează la Strategia Naţională pentru Prevenirea şi Combaterea Deşertificării şi Degradării Terenurilor, pe care o vor finaliza până în septembrie.

„Astăzi, la sediul Ministerului Mediului, au fost prezentate studiile care stau la baza strategiei, dar şi un set de 55 de măsuri propuse în domeniul agriculturii, domeniul forestier şi al apelor”, a mai scris ministrul.

Acesta apreciază că pădurile joacă un rol esenţial în combaterea schimbărilor climatice şi a deşertificării.

„Avem nevoie de un program naţional pentru păduri. În PNRR avem fonduri de 730 milioane de euro din care vom crea 56 ha de noi păduri şi vom reface habitate forestiere degradate. Trebuie să găsim soluţii pentru a finanţa şi a încuraja crearea perdelelor forestiere de protecţie a terenurilor agricole”, a mai transmis ministrul Mediului.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentProiect curajos încheiat între familia Păcuraru și familia Păunescu – investiții în media, energie și imobiliare. Cea mai ambițioasă strategie de business 
Articolul următorTanczos Barna: În ceea ce priveşte seceta, prognozele pentru următoarele zile sunt mai încurajatoare, dar seceta pedologică va persista