Neacceptarea traseismului politic va fi inclusă în acordul viitoarei coaliţii de guvernare, la iniţiativa UDMR, iar conducerea Uniunii va decide luni dimineaţa mandatul cu care va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru formarea viitoarei majorităţi, a declarat, pentru Agerpres.ro, senatorul UDMR Cseke Attila.

„În continuarea discuţiilor de ieri între PNL, USR PLUS şi UDMR pentru formarea unei majorităţi în Parlament, la iniţiativa UDMR s-a convenit un principiu important, sănătos pentru funcţionarea unei coaliţii, dar şi pentru funcţionarea democraţiei până la urmă – şi anume aceea ca să includem în acordul de coaliţie neacceptarea de către cele trei formaţiuni a traseismului politic. Mai exact, niciuna dintre formaţiuni nu va accepta să primească parlamentari din alte partide care nu au intrat pe lista acestor trei partide – evident, fiecare pentru fiecare răspunde, Acest flagel al traseismului politic a fost prezent de la începutul anilor ’90 şi a cauzat foarte mult rău pentru că nu numai că măreşte puterea sau importanţa unei formaţiuni politice parlamentare în mod imoral şi artificial, dar şi distorsionează voinţa electorală – şi acest lucru este poate cel mai important. E important că aceste trei formaţiuni politice sunt de acord ca neacceptarea traseismului politic să se regăsească în acordul de coaliţie”, a explicat Cseke Attila.

În ceea ce priveşte consultările care vor avea loc luni la Palatul Cotroceni, UDMR va decide luni dimineaţă, într-o şedinţă a conducerii, mandatul cu care se va prezenta la discuţii, în condiţiile în care la negocierile de până acum dintre cele trei formaţiuni nu s-a stabilit un candidat de premier.

„În ceea ce priveşte consultările de luni ale preşedintelui republicii cu formaţiunile politice care vor avea grupuri parlamentare în viitorul Parlament, nu s-a putut conveni asupra unui candidat unic de prim-ministru. PNL şi USR PLUS vor merge la consultări, din ceea ce a reieşit din această discuţie, cu candidat propriu de prim-ministru, iar UDMR în acest context va decide mâine dimineaţă, în Consiliul Permanent al UDMR, mandatul pe care îl vor avea cei care vor reprezenta UDMR la aceste consultări la ora 15,00 cu preşedintele Klaus Iohannis. Legat de acest subiect, vom decide punctul nostru de vedere şi mandatul conducerii UDMR mâine dimineaţă”, a precizat senatorul UDMR.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentLider UDMR: ”PNL şi USR-PLUS îşi sugerează candidaţii proprii de prim-ministru mâine la negocierile cu şeful statului”
Articolul următorOra 18:00 – Culisele statului paralel. Cum își impunea Mazăre oamenii în Guvern. A țipat la Geoană chiar în biroul său de la Senat