Deputatul UDMR Miklós Zoltán susține că va veni cu un proiect legislativ prin care primăriile ar putea scăpa de golurile din bugete cu care se aleg pentru că cetățenii nu își plătesc amenzile de circulație ori de ordine publică, scrie Covasna Media.

El propune să introducerea posibilității ca autoritățile locale să apeleze la ANAF, care are alte pârghii de a-i face pe datornici să plătească.

„Primăriile, mai ales cele de comune, nu prea au personal de specialitate să facă executări silite.(…) Doar la nivelul comunei Bodoc, de exemplu, avem peste 400.000 de lei creanțe neîncasate. Suma provine din peste 100 de amenzi. Practic, executarea silită este foarte greoaie, pentru că, pe de o parte, se transformă în muncă în folosul comunității, iar oamenii nu vin să presteze aceste munci și e foarte greu să îi obligi. Ideea mea ar fi ca după o perioadă în care primăria va încerca să încaseze aceste sume, dacă nu reușește, atunci să creăm posibilitatea ca, printr-o hotărâre a Consiliului Local, să se cesioneze aceste creanțe către ANAF. ANAF-ul are și personal de specialitate și logistica necesară și poate să facă executarea silită propriu-zisă. Poate să fie mai eficient. Este o inițiativă pe care în lunile care urmează vreau să o elaborez și să o depun”, a spus deputatul Miklós Zoltán joi, într-o conferință de presă.

Inițiativa va specifica și faptul că banii astfel recuperați vor ajunge în bugetul statului, nu vor rămâne la primării, dar măcar autoritățile locale vor scăpa de responsabilitatea de a recupera banii de la datornici.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentNicușor Dan cere bani de la bucureșteni și Guvern pentru căldură și apă caldă
Articolul următorCum a scăpat de dosar penal soțul jurnalistei Lorena Bogza, cu ajutorul directorului adjunct al CNA