UDMR nu a discutat niciodată despre o alianţă cu AUR, această propunere fiind una “neserioasă”, deoarece nu se poate avea o atitudine pro-minoritari în afara graniţelor şi un discurs anti-minoritar în interior, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand.

Copreşedintele AUR Claudiu Târziu a afirmat miercuri că acest partid ia în calcul o alianţă cu UDMR pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor maghiarilor şi românilor din Ucraina.

“Niciodată nu s-a pus în discuţie o eventuală alianţă sau cooperare cu AUR. În ceea ce priveşte minorităţile naţionale, atât cea română, cât şi cea maghiară din Ucraina, noi totdeauna am fost consecvenţi şi am sprijinit demersurile lor pentru a păstra drepturile şi identitatea naţională şi culturală a acestora. În ceea ce priveşte această idee de colaborare, este exclus! Nu văd o modalitate de a colabora, cu atât mai mult cu cât nu putem lua în serios o astfel de propunere, pentru că nu poţi să fii pro-minoritari în afara graniţelor şi să ai un discurs anti-minoritari în interior. Deci, această propunere este una neserioasă”, a afirmat liderul senatorilor UDMR.

El a menţionat că o astfel de propunere nu i-a fost făcută de către colegii din Senat, înainte ca declaraţia să apară în presă.

Senatorul Claudiu Târziu a afirmat că AUR ia în calcul o alianţă cu UDMR pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor maghiarilor şi românilor din Ucraina, în condiţiile în care politica Ungariei pentru cetăţenii din afara graniţelor este una “excepţională”.

“Prietenii noştri unguri au şi ei minoritari în Ucraina, au şcoli, licee, catedre universitare în limba maghiară, au bani pentru activităţi culturale, fonduri importante. Mă gândesc la modul cel mai serios, dând curs unei invitaţii a colegului lider al grupului senatorial UDMR, de a face o alianţă pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor maghiarilor şi românilor din Ucraina, a face o alianţă cu UDMR. Vorbesc foarte serios, este o invitaţie publică la dialog pentru alcătuirea acestei alianţe. După părerea mea, politica Ungariei pentru maghiarii din afara graniţelor este excepţională, este un program model şi pentru alte state care sunt interesate de minorităţile lor din afara graniţelor”, a susţinut Târziu, într-o conferinţă de presă.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentDan Motreanu: “Întreaga Europă este solidară cu noi. România are obligația să câștige lupta cu schimbările climatice pentru fiecare cetățean”
Articolul următorPremierul Citu a anuntat noile reguli pentru Pasti: Circulatie libera pana la 5 dimineata!