UDMR anunță că este dispusă să voteze pentru desființarea Secției Speciale în cazul unei soluții mai bune decât cea susținută de liderii formațiunii. Anunțul a fost făcut de liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, după întâlnirea coaliției de luni seară.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat luni seară, după şedinţa coaliţiei, că UDMR este deschisă pentru discuţii dacă există o soluţie mai bună a ministrului Justiţiei privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

„Am discutat despre SIIJ foarte puţin şi vom continua discuţiile săptămâna viitoare, se aşteaptă o soluţie de la ministrul Justiţiei.

Noi am spus că suntem deschişi dacă există o propunere mai bună decât a noastră, sigur că vom discuta să vedem cum am ajuns în această situaţie, să vedem de ce a fost înfiinţat SIIJ-ul, vrem să desfiinţăm SIIJ-ul – aici nu există nicio contradicţie – şi cum putem garanta independenţa magistraţilor, pe de o parte.

Pe de altă parte, cum putem rezolva problema responsabilităţii penale a magistraţilor”, a precizat Kelemen Hunor.

Neînțelegerile în coaliția de guvernare au persistat în ultimele luni, de la sfârșitul primei sesiuni parlamentare, din cauza stagnării discuțiilor pe desființarea SIIJ, punct important asumat de cele trei formațiuni în programul de guvernare în urmă cu 9 luni, în decembrie 2020.

UDMR susține desființarea SIIJ doar dacă este urmată de transferul competențelor către Parchetul General, lucru ce este dezaprobat total de USR-PLUS, care acuză că în acest fel se menține scopul Secției. Ministrul Justiției susine ca dosarele SIIJ să fie direcționate către parchetele specializate, după cum prevede și proiectul elaborat de Guvern. Acest lucru a fost reamintit de altfel și de ministrul Justiției în ședința de luni seară a coaliției.

Citește și Desființarea SIIJ bate pasul pe loc. Stelian Ion amintește coaliției că este un proiect asumat în programul de guvernare

Scandalul pe tema SIIJ a pornit după ce ministrul USR Stelian Ion a acuzat UDMR de blocajul din coaliție prin nedesființarea SIIJ, pentru ca apoi acuzațiile să fie oficializate de la vârful USR-PLUS, prin Dan Barna.

Ulterior, și președintele Klaus Iohannis a amintit, pe 4 august, că încă sunt multe lucruri „care nu funcţionează” în coaliţia aflată la guvernare, exemplificând cu desfiinţarea SIIJ şi Legile justiţiei. 

„Coaliția funcționează, dar nu funcționează perfect, mai sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființat, chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită; legile justiției – nici nu există un proiect acceptat în coaliție. Și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri și sunt și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și se discută. Deci mai este mult de lucru, dar această formulă eu sunt convins că poate să funcționeze”, declara Iohannis.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentIa pastila SRS! Talibanii, una dintre cele mai puternice armate ale lumii
Articolul următorPremierul l-a REVOCAT pe Stelian Ion de la Ministerul Justiției